Sunday, 29 December 2013

Salam perjuangan dr Murabbi

Hye you alls !
Eh, macam otai sgt pulak..hehe

Assalamualaikum semua, hope anda semua berada dlm margfirah Allah SWT.

Kali ni saya cuma nak share pesanan ustazah saya masa sekolah dulu, hope pengisian yang ringkas ni bermanfaat untuk semua, walaupun dua tiga ketul je yg baca blog saya ni..huhu

Tengah saya mengemas nota2 n buku (*almaklumlah, nak exam br sibuk cari nota) dlm laci meja, tetibe terjumpa fail sijil.. terlintas lah nak belek2 fail tu, mengenang memori sekolah dulu.

Then dipendekkan cerita, sy terjumpa sijil BADAR ..tau  x badar tu apa?? Badar tu badan dakwah masa dekat sekolah saya dulu..banyak jugak sekolah yg guna panggilan BADAR, ada guna BADAT.. pendek cerita itu adalah organisasi yg menggerakkan dakwah dan tarbiyah kat sekolah.

Apa kena dgn sijil tu?? 
Sijil tu x de apa2 sebenarnya, cuma sy teringat satu nota kecil yang dikepilkan bersama dgn sijil tu.. nota tu saya tampal tempat lain, n bila ternampak sijil tu, br sy teringat pasal nota tu..then keje mencari nota tu pulak.. senang je naak jumpa, sbb sy tampal kat board dlm bilik je, tp sebab bilik dkt rumah, jaranglah menengoknya.

Balik je rumah, sy pun g kat board tu..taraaa jumpalah nota tu..



Kalau x jelas, kat nota tu tulis,

Ahli2 BADAR INTEP sekalian,

“biarkan masa berubah tapi aqidah jangan goyah,
  Biarkan masa berganti tapi keyakinan jangan mati,
  Ia adalah intan permata paling mahal, berharga & penyeri jiwa.
  Pertahankan IMAN dan perjuangkan ISLAM walau di mana antum 
  berada. Salam perjuangan.”
  Ana uhibbukum fillah. *Ustz Siti Mariam Abdullah.


Sob2, sedih dan terharu bila menghayati  pesanan ustazah selaku penasihat badar.

Nampak x ustazah tulis SALAM PERJUANGAN.. bermakna perjuangan kita baru nak bermula.
Ya, memang tugas kita sebagai ahli badar sekolah (*saya khususkan utk ahli badar sekolah, amnya utk semua yg mengucap syahadah) sudah tamat dan berakhir…

Tapi, perjuangan dan tugas kita sebagai khalifah Allah kat muka bumi ini x kan pernah terhenti sehingga maut menjemput kita.

Lupakah kita pada firman Allah,

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". (Al Baqarah:30)
   

Medan kita yang sebenar bukan lah di sekolah, di sekolah cumalah satu latihan.

Tapi medan kita yang sebenar adalah dunia luar, dunia yang orang x kesah pun kita nak buat apa.
Masa tu lah kita boleh lihat bagaimana diri kita yang sebenar.

Kat university ni kita x dipaksa untuk join mana2 program , aktiviti, persatuan or usrah.. tinggal inisiatif kita sendiri, nak atau tidak..

Kalau kita rasa kita khalifah, kita akan sumbang semampu mungkin untuk kelangsungan dakwah Islam.

Kadang2 kita lupa kita khalifah, yg kita cuma ingat kita ni hamba Allah.. x peduli ttg masalah ummah. 
Tapi kita jangan lupa, semua itu akan dipersoalkan kelak.. apa yg kita buat saat ummah lalai dgn keseronokan dunia.?

Tugas sebagai hamba dan khalifah perlu seiring ^_^

Kepada ahli2 badar intep, adakah anda masih menjalankan tugas sebagai ‘badar’ sekarang?
Menjalankan dakwah dan taribyah Islam??

Tepuk dada tanya iman, (pesanan untuk saya sendiri juga yg kadang2 terlupa saya khalifah)

Wallahua’lam

*p/s- perkongsian ini utk semua org, saja sy khususkan buat sahabat2 seperjuangan semasa memegang taklifan badar di sekolah dulu, moga bermanfaat ^_^ .

Sunday, 29 December 2013

Salam perjuangan dr Murabbi

Hye you alls !
Eh, macam otai sgt pulak..hehe

Assalamualaikum semua, hope anda semua berada dlm margfirah Allah SWT.

Kali ni saya cuma nak share pesanan ustazah saya masa sekolah dulu, hope pengisian yang ringkas ni bermanfaat untuk semua, walaupun dua tiga ketul je yg baca blog saya ni..huhu

Tengah saya mengemas nota2 n buku (*almaklumlah, nak exam br sibuk cari nota) dlm laci meja, tetibe terjumpa fail sijil.. terlintas lah nak belek2 fail tu, mengenang memori sekolah dulu.

Then dipendekkan cerita, sy terjumpa sijil BADAR ..tau  x badar tu apa?? Badar tu badan dakwah masa dekat sekolah saya dulu..banyak jugak sekolah yg guna panggilan BADAR, ada guna BADAT.. pendek cerita itu adalah organisasi yg menggerakkan dakwah dan tarbiyah kat sekolah.

Apa kena dgn sijil tu?? 
Sijil tu x de apa2 sebenarnya, cuma sy teringat satu nota kecil yang dikepilkan bersama dgn sijil tu.. nota tu saya tampal tempat lain, n bila ternampak sijil tu, br sy teringat pasal nota tu..then keje mencari nota tu pulak.. senang je naak jumpa, sbb sy tampal kat board dlm bilik je, tp sebab bilik dkt rumah, jaranglah menengoknya.

Balik je rumah, sy pun g kat board tu..taraaa jumpalah nota tu..



Kalau x jelas, kat nota tu tulis,

Ahli2 BADAR INTEP sekalian,

“biarkan masa berubah tapi aqidah jangan goyah,
  Biarkan masa berganti tapi keyakinan jangan mati,
  Ia adalah intan permata paling mahal, berharga & penyeri jiwa.
  Pertahankan IMAN dan perjuangkan ISLAM walau di mana antum 
  berada. Salam perjuangan.”
  Ana uhibbukum fillah. *Ustz Siti Mariam Abdullah.


Sob2, sedih dan terharu bila menghayati  pesanan ustazah selaku penasihat badar.

Nampak x ustazah tulis SALAM PERJUANGAN.. bermakna perjuangan kita baru nak bermula.
Ya, memang tugas kita sebagai ahli badar sekolah (*saya khususkan utk ahli badar sekolah, amnya utk semua yg mengucap syahadah) sudah tamat dan berakhir…

Tapi, perjuangan dan tugas kita sebagai khalifah Allah kat muka bumi ini x kan pernah terhenti sehingga maut menjemput kita.

Lupakah kita pada firman Allah,

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". (Al Baqarah:30)
   

Medan kita yang sebenar bukan lah di sekolah, di sekolah cumalah satu latihan.

Tapi medan kita yang sebenar adalah dunia luar, dunia yang orang x kesah pun kita nak buat apa.
Masa tu lah kita boleh lihat bagaimana diri kita yang sebenar.

Kat university ni kita x dipaksa untuk join mana2 program , aktiviti, persatuan or usrah.. tinggal inisiatif kita sendiri, nak atau tidak..

Kalau kita rasa kita khalifah, kita akan sumbang semampu mungkin untuk kelangsungan dakwah Islam.

Kadang2 kita lupa kita khalifah, yg kita cuma ingat kita ni hamba Allah.. x peduli ttg masalah ummah. 
Tapi kita jangan lupa, semua itu akan dipersoalkan kelak.. apa yg kita buat saat ummah lalai dgn keseronokan dunia.?

Tugas sebagai hamba dan khalifah perlu seiring ^_^

Kepada ahli2 badar intep, adakah anda masih menjalankan tugas sebagai ‘badar’ sekarang?
Menjalankan dakwah dan taribyah Islam??

Tepuk dada tanya iman, (pesanan untuk saya sendiri juga yg kadang2 terlupa saya khalifah)

Wallahua’lam

*p/s- perkongsian ini utk semua org, saja sy khususkan buat sahabat2 seperjuangan semasa memegang taklifan badar di sekolah dulu, moga bermanfaat ^_^ .