Monday, 20 May 2013

Love Ur Ummi and Abi !!





Assalamualaikum..dah lama rasanye x mengepos something kat sini... ok, so hari ni saya nak share ckit tentang berbuat baik kpd ibu bapa.. nak tau kenapa saya tetibe nak story pasal parents ??


Sebabnye, baru2 ni I’ve got a text from my abi ,

Dan text tu berbunyi ,
  
         Along, angah, ikah ,adik, abi dan ummi sayang kepada kalian semua, belajarlah bersungguh2, dekat diri dgn ALLAH, jika kami tiada lagi di dunia ini, sedekahknlah alfatihah setiap hari , kuatkan jiwa, cekalkan hati, banyak bergantung kpd ALLAH, hidup akan bahagia dunia dan akhirat.

Baca je text tu  rasa cam nak nangis..huaaaa..nape abi tibe2 bg msj macam gitu?

Bukannya my abi x pernah bg msj nasihat b4 this, tp ayat yg ni rasa lain pulak..
Nak kol, rasa segan..hehe..

And.. I just reply ..

Jazakallah ya abi. Uhibbukallah.may Allah bless both abi n umi.

ok..done with muqadddimah !

straight to the topic,

kenapa kita kena buat baik to our parents ? ni jawapan bg pihak saya..

1~ it’s an order from Allah

"Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapa mu dan (ingatlah) kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)." [Surah Luqman ayat: 14]


"Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "ah" dan janganlah engkau menengking, menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)." [Surah al-Isra' ayat: 23]
    
   
2~ our prophet s.a.w taught us to do so

Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas’ud beliau berkata: “Saya bertanya kepada Nabi SAW. “Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: “Solat pada waktunya, saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah.” � (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)


3~ balas good deeds mereka

    parents kita dah menjaga kita dari kecil sampai sekarang dgn penuh kasih sayang..tp pernah ke mereka meminta bayaran?? of coz not.. n if they ask for that, surely kita x mampu.. so, hormat dan taati mereka are the best ways utk balas jasa mereka.

4~ they luv us

mereka sangat menyayangi kita..although they never say it by word, they actually mean it by their acts.
ibu kita x kan membiarkan seekor nyamuk pun hinggap kat badan kita masa kecil dulu..x kan sekarang kita sanggup nak tinggikan suara kat diorg. berlemah lembutlah dgn mereka..dengan kawan kita boleh berlembut, x kan dgn parents x boleh kan ?? ^_^

5~ coz we luv them
  
kalau masa kita tadika dulu, cikgu tanya siapa sayang mak n ayah dia angkat tangan..mesti semua org angkat tangan.. dulu kita sayang sgt kat diorg..x lawan cakap..tp bila dah besar ni makin byk kita menjawab.. 
kita kata kita sayang mereka,,tp adakah perlakuan kita menunjukkan yg kita sayang mereka?? ask urself.. jgn sesekali buat mereka berkecil hati dgn perbuatan kita..ingat, redha Allah terletak pd redha mereka.


.............................................................................................


Macam mana ye nak  balas jasa diorang ?

... jadi anak yang soleh or solehah....

...taat perintah Allah and parents..

..try jadi yg terbaik as they want.as long x bertentang dgn syariat..

..doakan mereka setiap hari, after sedekah alfatihah to our prophet, baca pulak utk parents kita, no matter they still alive or not…minta Allah salurkan pahala bacaan kita kpd mereka..
* jgn malas sgt nak baca alfatihah..senang je kan??


ok, itu je yg dpt sy kongsi..moga bermanfaat ^_^














No comments:

Monday, 20 May 2013

Love Ur Ummi and Abi !!





Assalamualaikum..dah lama rasanye x mengepos something kat sini... ok, so hari ni saya nak share ckit tentang berbuat baik kpd ibu bapa.. nak tau kenapa saya tetibe nak story pasal parents ??


Sebabnye, baru2 ni I’ve got a text from my abi ,

Dan text tu berbunyi ,
  
         Along, angah, ikah ,adik, abi dan ummi sayang kepada kalian semua, belajarlah bersungguh2, dekat diri dgn ALLAH, jika kami tiada lagi di dunia ini, sedekahknlah alfatihah setiap hari , kuatkan jiwa, cekalkan hati, banyak bergantung kpd ALLAH, hidup akan bahagia dunia dan akhirat.

Baca je text tu  rasa cam nak nangis..huaaaa..nape abi tibe2 bg msj macam gitu?

Bukannya my abi x pernah bg msj nasihat b4 this, tp ayat yg ni rasa lain pulak..
Nak kol, rasa segan..hehe..

And.. I just reply ..

Jazakallah ya abi. Uhibbukallah.may Allah bless both abi n umi.

ok..done with muqadddimah !

straight to the topic,

kenapa kita kena buat baik to our parents ? ni jawapan bg pihak saya..

1~ it’s an order from Allah

"Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapa mu dan (ingatlah) kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)." [Surah Luqman ayat: 14]


"Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "ah" dan janganlah engkau menengking, menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)." [Surah al-Isra' ayat: 23]
    
   
2~ our prophet s.a.w taught us to do so

Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas’ud beliau berkata: “Saya bertanya kepada Nabi SAW. “Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: “Solat pada waktunya, saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah.” � (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)


3~ balas good deeds mereka

    parents kita dah menjaga kita dari kecil sampai sekarang dgn penuh kasih sayang..tp pernah ke mereka meminta bayaran?? of coz not.. n if they ask for that, surely kita x mampu.. so, hormat dan taati mereka are the best ways utk balas jasa mereka.

4~ they luv us

mereka sangat menyayangi kita..although they never say it by word, they actually mean it by their acts.
ibu kita x kan membiarkan seekor nyamuk pun hinggap kat badan kita masa kecil dulu..x kan sekarang kita sanggup nak tinggikan suara kat diorg. berlemah lembutlah dgn mereka..dengan kawan kita boleh berlembut, x kan dgn parents x boleh kan ?? ^_^

5~ coz we luv them
  
kalau masa kita tadika dulu, cikgu tanya siapa sayang mak n ayah dia angkat tangan..mesti semua org angkat tangan.. dulu kita sayang sgt kat diorg..x lawan cakap..tp bila dah besar ni makin byk kita menjawab.. 
kita kata kita sayang mereka,,tp adakah perlakuan kita menunjukkan yg kita sayang mereka?? ask urself.. jgn sesekali buat mereka berkecil hati dgn perbuatan kita..ingat, redha Allah terletak pd redha mereka.


.............................................................................................


Macam mana ye nak  balas jasa diorang ?

... jadi anak yang soleh or solehah....

...taat perintah Allah and parents..

..try jadi yg terbaik as they want.as long x bertentang dgn syariat..

..doakan mereka setiap hari, after sedekah alfatihah to our prophet, baca pulak utk parents kita, no matter they still alive or not…minta Allah salurkan pahala bacaan kita kpd mereka..
* jgn malas sgt nak baca alfatihah..senang je kan??


ok, itu je yg dpt sy kongsi..moga bermanfaat ^_^














No comments: