Saturday, 7 April 2012

♥ zhen ai 真爱 ♥



bismillahirahmahnirahim

assalamualaikum.




                            




"lao shi , boleh x nnt time mandarin ajar kami maksud lirik lagu ni?"

teringat permintaan kawan2 sy dekat lao shi (cikgu) ms form 2 dulu . Cuba teka lagu apa?? Lagunye sama mcm tajuk kat atas , ' zhen ai' . Masa tu kitorg tgh layan drama taiwan ,' prince who turn into frog' n lagu tema drama tu lagu zhen ai nilah..masing2 excited nak tahu maksudnye..yg kelakarnya mcm satu batch je taksub ngan drama ni *except boys..kami punye batch mmg terkenal dgn kaki korea n taiwan dkt InSTAR dulu.. kebetulan kitorg amek mandarin , bolehlah blajar sekali maksud lirik lagu tu.. bila smpi time mandarin , lao shi pun suruh kitorg nynyi coz kebetulan time tu semua pelajar putera x de * x ingat pulak diorg g mn .. kitorg pun nyanyilah dgn penuh semangat n feeling..hehe..tulah crite zaman kecik2 dulu


tp sebenarnya...bukan itu yg sy nak sampaikan di sini.. apa yg saya nak sampaikan adalah ttg tajuk kat atas tu .. ideanye dtg bile sy teringat kat lagu zhen ai ni..


apa yg sy nak kongsikan kat sini adalah sedikit dr lirik lagu ni

'dào nǎli zhǎohuí zhēn’ài '

maksud nya 'where to find the true love'

zhen ai - true love

jwpnnye..sy dah jumpa 'zhen ai' sy.. kalau kecik2 dulu fikir 'true love' bile dgn pakwe or makwe je * ups..sy x pernah couple! ..hehe

tp bila dah besar ni barulah sedar whats actually the 'true love'

'zhen ai' kita adalah cinta Allah.. the eternal love, cinta abadi

bukan cinta antara lelaki n perempuan.




kalau anda masih belum ketemu 'zhen ai', burulah ianya sekarang!

sebelum kita isi hati kita ini dgn cinta manusia , isikanlah dulu dgn cinta Allah.. jgn sesekali biarkan cinta kita pd makhluk lebih tinggi dr cinta kita kpd Sang Pencipta Cinta itu sendiri kerana hanya cinta Allah yg kekal abadi.


teringat sy pd lirik lagu cintalah Illahi nyanyian inteam

'Jika kau mencintai bunga
Sedarlah engkau bunga itu akan layu
Jika kau cintakan manusia
Sedarlah suatu hari dia akan pergi
Jika kau mencintai harta
Harta itu nanti kau akan tinggalkan
Jika kau mencintai Ilahi
Hanya Dia yang akan kekal abadi
Cintailah Ilahi ..'



andai juga belum kau temu cintaNya , pohon lah selalu..


'ya Allah.. aku pohon kepadaMu cintaMu...
dan cinta mereka yang turut mencintaiMu...
dan amalan yang mendekatkan aku kepada cintaMu...
ya Allah... jadikan cintaMu lebih aku cintai
dari diriku sendiri ,
dari ahli keluargaku..
dan dari air yang sejuk..'



so friends!! have u found ur 'true love' ?.. and also to my schoolmate (InTAR 05/09), moga korang dah jumpa 'zhen ai' korang..




wallahua'lam





7 comments:

Qurratul Ain said...

salam 'alaik...thanks for sharing! hehe...best2! nnti2 bleh la wat lg entry dlm mandarin n jgn lupe translate sekali ye..=)

:: great entry ::

lina asrar said...

@Qurratul Ainwslm..hehe..insyallah ^_^

la dolce said...

sudah jumpa .. cume nak teguhkan lagi , then bile ade jahiliyah2 yg dtg senang je nk kick out! hooooyeeahh!

lina asrar said...

@la dolce alhamdulillah..sama2 kita teguhkan ^_^

Miss Diela said...

<3

lina asrar said...

@Miss Diela huhu..x leh buat luv lah kat cni aleen.. ^_^

ada alwi said...

rinduuu .. =)teringt lepas abis kls tambhn semua cept2 nk blik hostel , nk tgok cite tu =)

Saturday, 7 April 2012

♥ zhen ai 真爱 ♥



bismillahirahmahnirahim

assalamualaikum.




                            




"lao shi , boleh x nnt time mandarin ajar kami maksud lirik lagu ni?"

teringat permintaan kawan2 sy dekat lao shi (cikgu) ms form 2 dulu . Cuba teka lagu apa?? Lagunye sama mcm tajuk kat atas , ' zhen ai' . Masa tu kitorg tgh layan drama taiwan ,' prince who turn into frog' n lagu tema drama tu lagu zhen ai nilah..masing2 excited nak tahu maksudnye..yg kelakarnya mcm satu batch je taksub ngan drama ni *except boys..kami punye batch mmg terkenal dgn kaki korea n taiwan dkt InSTAR dulu.. kebetulan kitorg amek mandarin , bolehlah blajar sekali maksud lirik lagu tu.. bila smpi time mandarin , lao shi pun suruh kitorg nynyi coz kebetulan time tu semua pelajar putera x de * x ingat pulak diorg g mn .. kitorg pun nyanyilah dgn penuh semangat n feeling..hehe..tulah crite zaman kecik2 dulu


tp sebenarnya...bukan itu yg sy nak sampaikan di sini.. apa yg saya nak sampaikan adalah ttg tajuk kat atas tu .. ideanye dtg bile sy teringat kat lagu zhen ai ni..


apa yg sy nak kongsikan kat sini adalah sedikit dr lirik lagu ni

'dào nǎli zhǎohuí zhēn’ài '

maksud nya 'where to find the true love'

zhen ai - true love

jwpnnye..sy dah jumpa 'zhen ai' sy.. kalau kecik2 dulu fikir 'true love' bile dgn pakwe or makwe je * ups..sy x pernah couple! ..hehe

tp bila dah besar ni barulah sedar whats actually the 'true love'

'zhen ai' kita adalah cinta Allah.. the eternal love, cinta abadi

bukan cinta antara lelaki n perempuan.




kalau anda masih belum ketemu 'zhen ai', burulah ianya sekarang!

sebelum kita isi hati kita ini dgn cinta manusia , isikanlah dulu dgn cinta Allah.. jgn sesekali biarkan cinta kita pd makhluk lebih tinggi dr cinta kita kpd Sang Pencipta Cinta itu sendiri kerana hanya cinta Allah yg kekal abadi.


teringat sy pd lirik lagu cintalah Illahi nyanyian inteam

'Jika kau mencintai bunga
Sedarlah engkau bunga itu akan layu
Jika kau cintakan manusia
Sedarlah suatu hari dia akan pergi
Jika kau mencintai harta
Harta itu nanti kau akan tinggalkan
Jika kau mencintai Ilahi
Hanya Dia yang akan kekal abadi
Cintailah Ilahi ..'



andai juga belum kau temu cintaNya , pohon lah selalu..


'ya Allah.. aku pohon kepadaMu cintaMu...
dan cinta mereka yang turut mencintaiMu...
dan amalan yang mendekatkan aku kepada cintaMu...
ya Allah... jadikan cintaMu lebih aku cintai
dari diriku sendiri ,
dari ahli keluargaku..
dan dari air yang sejuk..'



so friends!! have u found ur 'true love' ?.. and also to my schoolmate (InTAR 05/09), moga korang dah jumpa 'zhen ai' korang..




wallahua'lam





7 comments:

Qurratul Ain said...

salam 'alaik...thanks for sharing! hehe...best2! nnti2 bleh la wat lg entry dlm mandarin n jgn lupe translate sekali ye..=)

:: great entry ::

lina asrar said...

@Qurratul Ainwslm..hehe..insyallah ^_^

la dolce said...

sudah jumpa .. cume nak teguhkan lagi , then bile ade jahiliyah2 yg dtg senang je nk kick out! hooooyeeahh!

lina asrar said...

@la dolce alhamdulillah..sama2 kita teguhkan ^_^

Miss Diela said...

<3

lina asrar said...

@Miss Diela huhu..x leh buat luv lah kat cni aleen.. ^_^

ada alwi said...

rinduuu .. =)teringt lepas abis kls tambhn semua cept2 nk blik hostel , nk tgok cite tu =)