Saturday, 31 March 2012

♥ from the river to the sea ♥




bismillahirahmanirahim..

assalamualaikum dan salam mahabbah..moga semua dlm limpahan rahmat-Nya

alhamdulillah, atas permintaan bbrapa sahabat ,berkesempatan juga sy untuk kongsikan sesuatu disini walaupun tgh sibuk preparation utk final. post kali ni sy nak share something yg sy dapat semasa global march to Jerusalem (GMJ).Siapa pergi?cuba angkat tangan..huhu..

Pada awalnya sy x merancang pun nak pergi memikirkan exam final..last2 minit, alhamdulillah Allah gerakkan hati sy untuk pergi..ada jugaklah sumbangan sy untuk Islam walaupun x seberapa..jd, kat sini sy nak minta maaf sgt2 kat sahabat2 yg terasa dgn sy sbb x ajak dan x beritahu.."sory sgt2 x beritahu korang". :(

so..sbgi tanda minta maaf, sy kongsikan serba sedikit ttg GMJ .

ok..program sbnrnya dah start petang tu lg, tapi kami smpai dah nak dekat maghrib.. tp x pe..the real majlis mula mlm tu.. masuk maghrib ,semua yg hadir solat berjemaah kat tgh2 stadium..solat maghrib n solat hajat. Terasa best sgt solat ramai-ramai walaupun dgn org yg x dikenali..tp yg penting kita kenal mereka sbgi saudara seislam..rasa aura kesatuan ummah saat itu. Moga doa yang diaminkan beramai-ramai diterima Allah..insyaallah.


selepas itu, bermulalah persembahan2 dr delagasi palestin, pelajar sekolah, mahasiswa, artis2 nasyid dan ucapan2 .

saat delagasi palestin berarak sekeliling stadium, bersahut-sahutan laungan takbir..Allahuakbar!
terasa bertambah semangat jihad tatkala itu, moga ianya berterusan..amin.

apa yg sy sgt tersentuh pd malam itu adalah nyanyian dr Muadz.

Nada almasjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi
Littaa'ti tahlul himmah
Al-himmatu fiha hayati
Nada al masjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi?



'ya ummati, aina syababi?'
'wahai ummatku, mana pemuda?"

mana pemuda kita?? mana pemuda kita di masjid? pemuda2 kita lebih ramai berpelisiran, lebih ramai di pusat2 hiburan berbanding di masjid..lihatlah umat kita sekarang..

wahai pemuda2..sahutlah seruan masjid !..hanya dgn solat berjemaah, umat Islam akan kuat.
salah seorang kafir berkata , umat Islam akan kuat sekiranya jemaah solat subuh mereka sama ramai seperti jemaah solat jumaat ..so, ayuh pemuda! kita penuhkan saf sehingga yahudi gentar dgn umat Islam!

................................

satu lg apa yg sy suka adalah ucapan pelajar berbangsa cina dr universiti lim kok wing..
antara kata2 beliau
" palestin bukan isu agama, tapi isu kemanusian"

ok,itu bg pihak dia.. bg kita umat islam , ianya isu akidah dan juga kemanusiaan.

bergema tepukan dr hadirin saat Ally Iskandar bertanya kpd beliau, " are you chinese?"
then beliau jwb, " no, I'm Malaysian".

persembahan sajak yg bersemangat dr adik2 sekolah juga turut menyentuh hati para hadirin.

'uridu abi'
'i want my father'

rasa ingin menitis air mataku tatkala itu. Tak dapat bayangkan , apalah perasaan kita kalau ibu bapa kita dibunuh kejam dihadapan kita..bertambah syukurku kepada Allah kerana masih membenarkan ku mendapat cebisan kasih sayang dr umi n abi tercinta.

..................................................


ok..itu je kot apa yg sy boleh kongsikan.. moga dgn sedikit usaha ini dpt menjadi bukti kita di akhirat..walaupun ianya tdk memberi apa2 kesan pd israil, kita kena ingat yg Allah tidak melihat pd hasilnya, tp yg Allah lihat adalah usaha kita.

ana sgt terharu dgr feedback dr seorang sahabat,
"ukhti, ana tgok sungguh dahsyat semangat para syabab smalam.. naik semangat kemanusian dan jihad ana."
tiada apa yg mampu ku lafazkan selain kalimah Alhamdulillah..moga semangatmu , semangatku dan semangat semua syabab berterusan.! amin..

..................

owh, lupa nak brth, tajuk kat atas tu adalah slogan yg sering dilaungkan pd mlm itu

'from the river to the sea, palestin will be free!' ..amin!

wallahua'lam

p/s: sori sgt3 kalau ayat lintang pukang



3 comments:

ana fatihah said...

bagusnya program yg macam tu..Saya yg bace ni pun dah rasa sebak jugak..hihi :)

Qurratul Ain said...

ok..sy pun nk minta maaf gak sbb xdpt nk ajak sahabat2 lain...huhu...rasa bersalah plak...t sy update pasal GMJ pas habis exam, insyaAllah...=) good luck lina asrar dan sahabat2 yg lain utk final exam! bittaufiq wannajah! =)

shairazi sharizan said...

terbaik,

mesej paling penting

Nada almasjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi
Littaa'ti tahlul himmah
Al-himmatu fiha hayati
Nada al masjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi?

Saturday, 31 March 2012

♥ from the river to the sea ♥




bismillahirahmanirahim..

assalamualaikum dan salam mahabbah..moga semua dlm limpahan rahmat-Nya

alhamdulillah, atas permintaan bbrapa sahabat ,berkesempatan juga sy untuk kongsikan sesuatu disini walaupun tgh sibuk preparation utk final. post kali ni sy nak share something yg sy dapat semasa global march to Jerusalem (GMJ).Siapa pergi?cuba angkat tangan..huhu..

Pada awalnya sy x merancang pun nak pergi memikirkan exam final..last2 minit, alhamdulillah Allah gerakkan hati sy untuk pergi..ada jugaklah sumbangan sy untuk Islam walaupun x seberapa..jd, kat sini sy nak minta maaf sgt2 kat sahabat2 yg terasa dgn sy sbb x ajak dan x beritahu.."sory sgt2 x beritahu korang". :(

so..sbgi tanda minta maaf, sy kongsikan serba sedikit ttg GMJ .

ok..program sbnrnya dah start petang tu lg, tapi kami smpai dah nak dekat maghrib.. tp x pe..the real majlis mula mlm tu.. masuk maghrib ,semua yg hadir solat berjemaah kat tgh2 stadium..solat maghrib n solat hajat. Terasa best sgt solat ramai-ramai walaupun dgn org yg x dikenali..tp yg penting kita kenal mereka sbgi saudara seislam..rasa aura kesatuan ummah saat itu. Moga doa yang diaminkan beramai-ramai diterima Allah..insyaallah.


selepas itu, bermulalah persembahan2 dr delagasi palestin, pelajar sekolah, mahasiswa, artis2 nasyid dan ucapan2 .

saat delagasi palestin berarak sekeliling stadium, bersahut-sahutan laungan takbir..Allahuakbar!
terasa bertambah semangat jihad tatkala itu, moga ianya berterusan..amin.

apa yg sy sgt tersentuh pd malam itu adalah nyanyian dr Muadz.

Nada almasjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi
Littaa'ti tahlul himmah
Al-himmatu fiha hayati
Nada al masjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi?



'ya ummati, aina syababi?'
'wahai ummatku, mana pemuda?"

mana pemuda kita?? mana pemuda kita di masjid? pemuda2 kita lebih ramai berpelisiran, lebih ramai di pusat2 hiburan berbanding di masjid..lihatlah umat kita sekarang..

wahai pemuda2..sahutlah seruan masjid !..hanya dgn solat berjemaah, umat Islam akan kuat.
salah seorang kafir berkata , umat Islam akan kuat sekiranya jemaah solat subuh mereka sama ramai seperti jemaah solat jumaat ..so, ayuh pemuda! kita penuhkan saf sehingga yahudi gentar dgn umat Islam!

................................

satu lg apa yg sy suka adalah ucapan pelajar berbangsa cina dr universiti lim kok wing..
antara kata2 beliau
" palestin bukan isu agama, tapi isu kemanusian"

ok,itu bg pihak dia.. bg kita umat islam , ianya isu akidah dan juga kemanusiaan.

bergema tepukan dr hadirin saat Ally Iskandar bertanya kpd beliau, " are you chinese?"
then beliau jwb, " no, I'm Malaysian".

persembahan sajak yg bersemangat dr adik2 sekolah juga turut menyentuh hati para hadirin.

'uridu abi'
'i want my father'

rasa ingin menitis air mataku tatkala itu. Tak dapat bayangkan , apalah perasaan kita kalau ibu bapa kita dibunuh kejam dihadapan kita..bertambah syukurku kepada Allah kerana masih membenarkan ku mendapat cebisan kasih sayang dr umi n abi tercinta.

..................................................


ok..itu je kot apa yg sy boleh kongsikan.. moga dgn sedikit usaha ini dpt menjadi bukti kita di akhirat..walaupun ianya tdk memberi apa2 kesan pd israil, kita kena ingat yg Allah tidak melihat pd hasilnya, tp yg Allah lihat adalah usaha kita.

ana sgt terharu dgr feedback dr seorang sahabat,
"ukhti, ana tgok sungguh dahsyat semangat para syabab smalam.. naik semangat kemanusian dan jihad ana."
tiada apa yg mampu ku lafazkan selain kalimah Alhamdulillah..moga semangatmu , semangatku dan semangat semua syabab berterusan.! amin..

..................

owh, lupa nak brth, tajuk kat atas tu adalah slogan yg sering dilaungkan pd mlm itu

'from the river to the sea, palestin will be free!' ..amin!

wallahua'lam

p/s: sori sgt3 kalau ayat lintang pukang



3 comments:

ana fatihah said...

bagusnya program yg macam tu..Saya yg bace ni pun dah rasa sebak jugak..hihi :)

Qurratul Ain said...

ok..sy pun nk minta maaf gak sbb xdpt nk ajak sahabat2 lain...huhu...rasa bersalah plak...t sy update pasal GMJ pas habis exam, insyaAllah...=) good luck lina asrar dan sahabat2 yg lain utk final exam! bittaufiq wannajah! =)

shairazi sharizan said...

terbaik,

mesej paling penting

Nada almasjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi
Littaa'ti tahlul himmah
Al-himmatu fiha hayati
Nada al masjidu lil ummah
Ya ummati aina syababi?