Saturday, 18 February 2012

mana sensitiviti kita ?

assalamualaikum semua..moga antum berada di bawah limpahan rahmat Allah . Alhamdulillah , setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah kerana kita masih lg menikmati dua nikmat yg terbesar iaitu nikmat Islam dan iman.

Apa yang saya nak sentuh di sini adalah tentang sensiviti kita sebagai umat Islam . Mana sensitiviti kita terhadap umat Islam yg ditindas ? Mana sikap ambil peduli kita terhadap rakyat Syria ? Kadang-kadang kita lebih sibuk membicarakan soal cinta , soal kahwin ,sehingga kita lupa nasib saudara kita . Lagi teruk ada diantara kita yang langsung tidak ambil peduli . Seolah-olah kita tidak ada kena mengena dgn umat di sana. Tapi , ingatkah kita dengan sabda junjungan SAW yang bermaksud :

“Sesiapa yang tidak mengambil berat terhadap urusan (hal, keadaan) orang muslimin, maka bukanlah dia dalam kalangan mereka. Dan sesiapa yang memulakan harinya dengan mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”.
(Riwayat At-Tabrani)

Kadang-kadang kita ada masa untuk menonton vanila coklat , tetapi bila di soal , "awak dah tengok video ttg syria?" jawapan yg kita beri ialah tiada masa . Tak salah untuk kita menonton drama2 yg kita suka, tapi jangan kita lupa luangkan masa kita untuk melihat nasib ummat Islam yg lain , bukan sahaja di Syria malah di negara2 lain juga .

Mungkin ada di antara kita yang persoalkan , buat apa kita nak baca atau tengok video ttg revolusi di sana? bukannya kita mampu nak buat apa-apa pun.
Ya , memang kita tidak mampu untuk ke sana dan membantu . Tapi kita di sini mampu untuk berdoa dan at least kita ambil tahu ttg mereka kerana mereka adalah saudara seislam kita . Memang kita tak mampu untuk menyelamatkan nyawa mereka , tapi kita di sini perlu sedar dengan nasib umat Islam sekarang . Kita perlu bangkit dari lena yang panjang . Mungkin sekarang tidak terjadi pada kita , tetapi akan datang , kita tidak tahu . Jadi tugas kita sebagai umat Islam di sini adalah dengan persiapkan diri kita , teguhkan benteng akidah kita , kuatkan keimanan kita . Jangan kita mudah terjebak dengan jahiliah2 moden . Jangan sesekali kita biarkan yahudi mendoktrinkan fikiran kita . Ayuh bangkit wahai umat Islam !

wallahua'lam.

p/s - saya x pandai untuk mengolah tentang revolusi di Syria tetapi saya sertakan sumber2 yg lain :
Perkongsian Antarabangsa Revolusi Syria oleh al-Syeikh Khalid Hassan Hindawi
Bumi Syria : Siapa Peduli?
Kita Membantu Mereka. Bukan Sekadar Doa.

di sini juga saya sertakan animasi ttg punca revolusi



sumber : Galeri Komik



Saturday, 4 February 2012

Ya Rasulullah..

اللَّهُـمّ صَــــــلٌ علَےَ مُحمَّــــــــدْ و علَےَ آل مُحمَّــــــــدْ

Assalamualaikum..sy post utk kali yg kedua sempena maulidur Rasul.. salam Maulidur Rasul utk semua.. moga kita jd umat Rasulullah yg terbaik!



assalamualaikum semua..kaifa halukum?? hope antum semua diberi kesihatan 
oleh Allah s.w.t

hari ni sy nak sentuh ttg our qudwah..siapa lg kalau bukan rasul kita..
Muhammad s.a.w..

Antara dalil2 al-Quran yang menyatakan Rasulullah SAW sebagai suri teladan(Qudwah Hasanah):

Surah al-Ahzab,ayat 21:

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا (٢١

Tafsirnya:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "
Surah al-Qalam, ayat 4:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ۬ (٤)

"Sesungguhnya pada dirimu (wahai Muhammad) terdapat akhlak yang agung."

so...ape lg..same2 lah kita contohi our prophet ni.
.
 adakah kita mencintai Rasulullah seperi baginda mencintai kita??
sebelum nyawa baginda diambil..siapa yg baginda sebut??
ummati, ummati..ummatku
subhanallah..betapa kuatnya cinta baginda kpd kita..
mampukah kiat membalasnya..??

kalau kita tgk skrg ni ramai yg mengaku cintakan Rasulullah..
tp..adakah kita mengikuti sunnah2 nya??
cube sesekali kita bayangkan..bagaimana jika Rasulullah hadir ke zaman kita..
apakah perasaan baginda jika melihat akhlak kita??
same2lah kita muhasabah diri..

ayuh same2 kita perbanyakkan selawat ke atas baginda
sbg tanda cinta kita..mengikuti sunnahnya..
tanpa perjuangan baginda dan para sahabat
islam tdk akan smpai kpd kita..

"Rasulullah..dlm mengenanagmu..
kami susuli lembaran sirahmu..
pahit getir perjuanganmu..
membawa cahaya kebenaran.."

Rasulullah...kami mencintaimu..!!

 



Saturday, 18 February 2012

mana sensitiviti kita ?

assalamualaikum semua..moga antum berada di bawah limpahan rahmat Allah . Alhamdulillah , setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah kerana kita masih lg menikmati dua nikmat yg terbesar iaitu nikmat Islam dan iman.

Apa yang saya nak sentuh di sini adalah tentang sensiviti kita sebagai umat Islam . Mana sensitiviti kita terhadap umat Islam yg ditindas ? Mana sikap ambil peduli kita terhadap rakyat Syria ? Kadang-kadang kita lebih sibuk membicarakan soal cinta , soal kahwin ,sehingga kita lupa nasib saudara kita . Lagi teruk ada diantara kita yang langsung tidak ambil peduli . Seolah-olah kita tidak ada kena mengena dgn umat di sana. Tapi , ingatkah kita dengan sabda junjungan SAW yang bermaksud :

“Sesiapa yang tidak mengambil berat terhadap urusan (hal, keadaan) orang muslimin, maka bukanlah dia dalam kalangan mereka. Dan sesiapa yang memulakan harinya dengan mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”.
(Riwayat At-Tabrani)

Kadang-kadang kita ada masa untuk menonton vanila coklat , tetapi bila di soal , "awak dah tengok video ttg syria?" jawapan yg kita beri ialah tiada masa . Tak salah untuk kita menonton drama2 yg kita suka, tapi jangan kita lupa luangkan masa kita untuk melihat nasib ummat Islam yg lain , bukan sahaja di Syria malah di negara2 lain juga .

Mungkin ada di antara kita yang persoalkan , buat apa kita nak baca atau tengok video ttg revolusi di sana? bukannya kita mampu nak buat apa-apa pun.
Ya , memang kita tidak mampu untuk ke sana dan membantu . Tapi kita di sini mampu untuk berdoa dan at least kita ambil tahu ttg mereka kerana mereka adalah saudara seislam kita . Memang kita tak mampu untuk menyelamatkan nyawa mereka , tapi kita di sini perlu sedar dengan nasib umat Islam sekarang . Kita perlu bangkit dari lena yang panjang . Mungkin sekarang tidak terjadi pada kita , tetapi akan datang , kita tidak tahu . Jadi tugas kita sebagai umat Islam di sini adalah dengan persiapkan diri kita , teguhkan benteng akidah kita , kuatkan keimanan kita . Jangan kita mudah terjebak dengan jahiliah2 moden . Jangan sesekali kita biarkan yahudi mendoktrinkan fikiran kita . Ayuh bangkit wahai umat Islam !

wallahua'lam.

p/s - saya x pandai untuk mengolah tentang revolusi di Syria tetapi saya sertakan sumber2 yg lain :
Perkongsian Antarabangsa Revolusi Syria oleh al-Syeikh Khalid Hassan Hindawi
Bumi Syria : Siapa Peduli?
Kita Membantu Mereka. Bukan Sekadar Doa.

di sini juga saya sertakan animasi ttg punca revolusi



sumber : Galeri Komik



Saturday, 4 February 2012

Ya Rasulullah..

اللَّهُـمّ صَــــــلٌ علَےَ مُحمَّــــــــدْ و علَےَ آل مُحمَّــــــــدْ

Assalamualaikum..sy post utk kali yg kedua sempena maulidur Rasul.. salam Maulidur Rasul utk semua.. moga kita jd umat Rasulullah yg terbaik!



assalamualaikum semua..kaifa halukum?? hope antum semua diberi kesihatan 
oleh Allah s.w.t

hari ni sy nak sentuh ttg our qudwah..siapa lg kalau bukan rasul kita..
Muhammad s.a.w..

Antara dalil2 al-Quran yang menyatakan Rasulullah SAW sebagai suri teladan(Qudwah Hasanah):

Surah al-Ahzab,ayat 21:

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا (٢١

Tafsirnya:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "
Surah al-Qalam, ayat 4:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ۬ (٤)

"Sesungguhnya pada dirimu (wahai Muhammad) terdapat akhlak yang agung."

so...ape lg..same2 lah kita contohi our prophet ni.
.
 adakah kita mencintai Rasulullah seperi baginda mencintai kita??
sebelum nyawa baginda diambil..siapa yg baginda sebut??
ummati, ummati..ummatku
subhanallah..betapa kuatnya cinta baginda kpd kita..
mampukah kiat membalasnya..??

kalau kita tgk skrg ni ramai yg mengaku cintakan Rasulullah..
tp..adakah kita mengikuti sunnah2 nya??
cube sesekali kita bayangkan..bagaimana jika Rasulullah hadir ke zaman kita..
apakah perasaan baginda jika melihat akhlak kita??
same2lah kita muhasabah diri..

ayuh same2 kita perbanyakkan selawat ke atas baginda
sbg tanda cinta kita..mengikuti sunnahnya..
tanpa perjuangan baginda dan para sahabat
islam tdk akan smpai kpd kita..

"Rasulullah..dlm mengenanagmu..
kami susuli lembaran sirahmu..
pahit getir perjuanganmu..
membawa cahaya kebenaran.."

Rasulullah...kami mencintaimu..!!