Monday, 28 November 2011

muslimah sejati ibarat ovum..

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..hari ni sy nak kongsi ttg ovum.. ovum?? kenapa dgn ovum ?? kenapa ovum sama mcm muslimah ??

cuba kita perhatikan gambar ovum kat atas ini .. kalau kita tengok , ovum ni ada beberapa lapisan yg mengelilinginya ..lapisan ini membuatkan sperm susah nak masuk dalam ovum,,walau berjuta-juta sperm cuba nak masuk dalam ovum ni ,,hanya seekor sperm yg akan berjaya masuk ..

so...apa kena mengenanya dgn muslimah sejati ??

seorang muslimah sejati ada benteng yg memagari dirinya drpd lelaki2 yg cuba mendapatkan cintanya..walau ramai lelaki yg memikatnya ,, hanya seorang sahaja yg berjaya mendapatkan cintanya iaitu sang suami..seorang muslimah sejati tidak membenarkan mana2 lelaki menggugat cintanya pd Sang Pencipta.. cintanya hanya dilabuhkan pada yg betul2 hak ..

ovum pula....once seekor sperm dah berjaya masuk dalam nya ,,ia akan mengeluarkan enzyme untuk menguatkan lapisan yg mengelilinginya ,,sekaligus menghalang sperm2 yg lain memasukinya ..

muslimah sejati juga begitu ..sekali dia telah diijabkabulkan dgn sang suami ,, dia akan menjaga dirinya drpd dicerobohi lelaki-lelaki lain.. dirinya hanya untuk yg bergelar suami...

itu saja perkongsian drpd sy ..moga bermanfaat untuk muslimah2 semua .. sama2 lah kita memperbaiki diri kita untuk menjadi muslimah yg sejati .. wallahua'lam ..

***************************************************************
p/s : dah sebulan lebih x update blog ni.. kadang2 timbul rasa malas untuk menulis tetapi sy ambil ini sebagai tanggungjwb sbgi seorg muslim untuk menyampaikan ilmu kpd org lain ..doakan sy istiqamah dlm penulisan ini.. ^-^

No comments:

Monday, 28 November 2011

muslimah sejati ibarat ovum..

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..hari ni sy nak kongsi ttg ovum.. ovum?? kenapa dgn ovum ?? kenapa ovum sama mcm muslimah ??

cuba kita perhatikan gambar ovum kat atas ini .. kalau kita tengok , ovum ni ada beberapa lapisan yg mengelilinginya ..lapisan ini membuatkan sperm susah nak masuk dalam ovum,,walau berjuta-juta sperm cuba nak masuk dalam ovum ni ,,hanya seekor sperm yg akan berjaya masuk ..

so...apa kena mengenanya dgn muslimah sejati ??

seorang muslimah sejati ada benteng yg memagari dirinya drpd lelaki2 yg cuba mendapatkan cintanya..walau ramai lelaki yg memikatnya ,, hanya seorang sahaja yg berjaya mendapatkan cintanya iaitu sang suami..seorang muslimah sejati tidak membenarkan mana2 lelaki menggugat cintanya pd Sang Pencipta.. cintanya hanya dilabuhkan pada yg betul2 hak ..

ovum pula....once seekor sperm dah berjaya masuk dalam nya ,,ia akan mengeluarkan enzyme untuk menguatkan lapisan yg mengelilinginya ,,sekaligus menghalang sperm2 yg lain memasukinya ..

muslimah sejati juga begitu ..sekali dia telah diijabkabulkan dgn sang suami ,, dia akan menjaga dirinya drpd dicerobohi lelaki-lelaki lain.. dirinya hanya untuk yg bergelar suami...

itu saja perkongsian drpd sy ..moga bermanfaat untuk muslimah2 semua .. sama2 lah kita memperbaiki diri kita untuk menjadi muslimah yg sejati .. wallahua'lam ..

***************************************************************
p/s : dah sebulan lebih x update blog ni.. kadang2 timbul rasa malas untuk menulis tetapi sy ambil ini sebagai tanggungjwb sbgi seorg muslim untuk menyampaikan ilmu kpd org lain ..doakan sy istiqamah dlm penulisan ini.. ^-^

No comments: