Saturday, 11 June 2011

LoVe lOvE LOVE!!


Assalamualaikum semua! kaifa halukum? moga antum semua diberi kesihatan yg baik oleh Allah. kalau ada yg sakit itu anggaplah ia sbg kifarah dosa kita. hari ni sy nak share ttg cinta coz kat musola td kitorg main game ala ala kotak beracun. tibe2 kene kat sy n I have to talk about CINTA. Tp sbb nervous sgt td sy just ckp ckit je. so, sy share kat cni jelah what actually i wanna say about love.

apa pendapat korg ttg cinta?? ada org yg ckp cinta ni x boleh n yg lain pula ckp cinta ni perlu.

sebenarnya cinta itu perlu bg kita sebagai manusia kerana cinta tu adalah fitrah. siapalah kita nak melawan fitrah. tp cinta kita mestilah berlandaskan syariat. yg paling utama adalah cinta kita terhadap Allah dan rasul.

x salah juga utk kita mencintai kaum berlainan jantina. tp, kita haruslah bijak mengawal fitrah cinta itu dr menjadi fitnah.x perlulah nak declare couple coz couple tu hanya mengundang fitnah n dekatkan diri kita zina. bg pendapat sy org yg bercouple ni x yakin dgn Allah. x yakin dgn jodoh yg ditetapkan Allah. Alasan diorg takut x kawinlah, takut kene kebaslah. sepatutnya kita kena yakin dgn Allah. Kalau Allah dah tetapkan si dia jodoh kita, x kan lari ke mana. Tp kalau dia bukan jodoh kita kenalah redha dgn ketetapan Allah sbb barangkali apa yg kita suka tu buruk utk kita n apa yg kita x suka itu baik utk kita. sesungguhnya Allah lebih tahu ttg hambanya.

fatimah dan Ali juga saling mencintai sebelum berkahwin. tp mereka hanya pendamkan perasaan mereka. akhirnya mereka jd suami isteri juga. kat cni sy nak shre ckit cerita ttg mereka berdua. selepas diijabkabukan , fatimah berkata kpd ali, "wahai suamiku, sebelum kita berkahwin aku sgt mengagumi seorang pemuda." lalu ali bertanya, "jd, adakah kamu menyesal berkahwin dgnku?".
fatimah menjawab, "tidak, kerana pemuda itu adalah kamu".Subhanallah..so sweet kan??

so..from that story, x perlulah kita risau sgt tentang jodoh kita kerana semuanya telah ditetapkan Allah. yg penting dapatkanlah cinta Allah kerana cinta makhluk akan menyusul selepas cinta ALLAH.

ingat..jgn jadikan fitrah cinta betukar menjadi fitnah!!

1 comment:

Nur Nasuha said...

Assalamualaikum,..perkongsian yg menarik,..smoga Allah memelihara kita,..ameen,..

Saturday, 11 June 2011

LoVe lOvE LOVE!!


Assalamualaikum semua! kaifa halukum? moga antum semua diberi kesihatan yg baik oleh Allah. kalau ada yg sakit itu anggaplah ia sbg kifarah dosa kita. hari ni sy nak share ttg cinta coz kat musola td kitorg main game ala ala kotak beracun. tibe2 kene kat sy n I have to talk about CINTA. Tp sbb nervous sgt td sy just ckp ckit je. so, sy share kat cni jelah what actually i wanna say about love.

apa pendapat korg ttg cinta?? ada org yg ckp cinta ni x boleh n yg lain pula ckp cinta ni perlu.

sebenarnya cinta itu perlu bg kita sebagai manusia kerana cinta tu adalah fitrah. siapalah kita nak melawan fitrah. tp cinta kita mestilah berlandaskan syariat. yg paling utama adalah cinta kita terhadap Allah dan rasul.

x salah juga utk kita mencintai kaum berlainan jantina. tp, kita haruslah bijak mengawal fitrah cinta itu dr menjadi fitnah.x perlulah nak declare couple coz couple tu hanya mengundang fitnah n dekatkan diri kita zina. bg pendapat sy org yg bercouple ni x yakin dgn Allah. x yakin dgn jodoh yg ditetapkan Allah. Alasan diorg takut x kawinlah, takut kene kebaslah. sepatutnya kita kena yakin dgn Allah. Kalau Allah dah tetapkan si dia jodoh kita, x kan lari ke mana. Tp kalau dia bukan jodoh kita kenalah redha dgn ketetapan Allah sbb barangkali apa yg kita suka tu buruk utk kita n apa yg kita x suka itu baik utk kita. sesungguhnya Allah lebih tahu ttg hambanya.

fatimah dan Ali juga saling mencintai sebelum berkahwin. tp mereka hanya pendamkan perasaan mereka. akhirnya mereka jd suami isteri juga. kat cni sy nak shre ckit cerita ttg mereka berdua. selepas diijabkabukan , fatimah berkata kpd ali, "wahai suamiku, sebelum kita berkahwin aku sgt mengagumi seorang pemuda." lalu ali bertanya, "jd, adakah kamu menyesal berkahwin dgnku?".
fatimah menjawab, "tidak, kerana pemuda itu adalah kamu".Subhanallah..so sweet kan??

so..from that story, x perlulah kita risau sgt tentang jodoh kita kerana semuanya telah ditetapkan Allah. yg penting dapatkanlah cinta Allah kerana cinta makhluk akan menyusul selepas cinta ALLAH.

ingat..jgn jadikan fitrah cinta betukar menjadi fitnah!!

1 comment:

Nur Nasuha said...

Assalamualaikum,..perkongsian yg menarik,..smoga Allah memelihara kita,..ameen,..