Sunday, 8 May 2011

couple bkn zina??



assalamualaikum semua..apa khabar iman antum??harapnya iman kita bertambah.

baru-baru ni sy ada terbaca satu note dkt facebook yg membahaskan ttg zina yg berkaitan dgn couple contohnya zina hati,tgn, kaki n mata. tajuknya couple bkn zina.Terima kasih kpd penulis atas perkongsian.

apa yg dibahaskan disitu couple bkn zina, mengngati seseorg itu bkn zina.

seperti hadith Nabi ini yg membicarakan ttg zina

MAKSUD ZINA HATI DAN ZINA KECIL YANG LAIN

Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:



(إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ). رواه البخارى (6/2438، رقم 6238)، ومسلم (4/2046، رقم 2657)، وأبو داود (2/246، رقم 2152)، والبيهقى فى شعب الإيمان (4/365، رقم 5428).

وفي رواية مسلم: (كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ).

Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Hadith riwayat Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428).

Dan dalam riwayat Imam Muslim: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Mata itu zinanya pandangan, telinga itu zinanya mendengar, lidah itu zinanya ucapan, tangan itu zina melakukan kekerasan, kaki itu zinanya langkah, dan hati itu mengharap dan berkeinginan, dan mengiyakannya kemaluan atau mendustakannya)

kesimpulannya zina hati ini bknnya setakat menginagti sesorang tetapi berkeinginan melakukan maksiat.

tapi apa yg sy nak katakan di sini, walaupun couple itu bkn zina tetapi ia perkara yg mendekatkan diri kepada zina.

sebagaiman firman Allah s.w.t dlm surah Al-Isra'

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan sesuatu jalan yang buruk.” (Al-Isra [17] : 32)

Ayat ini jelas menunjukkan yg Allah melarang kita mendekati zina.. ALLAH X firman jgn kamu berzina.

kerana melakukan perkara -perkara yg mendekati zina itulah yg membawa kpd zina.

lagi satu sy nak tambah di sini, walaupun mengingati atau rindu dkt seseorng itu bukan zina tetapi kita kena ingat yg Allah lg perlu utk diingati.

tak malu ke kita sbg hamba Allah asyik mengingati makhluknya bkn nya pencipta?
perbanyakkanlah berzikir..

sabda Rasulullah s.a.w:
"Allah berasa takjub kepada pemuda yang tiada baginya rindu yg cenderung kepada kebodohan". -riwayat Ahmad

jadi, fikir-fikirkanlah..sama-sama kita muhasabah diri kita..

3 comments:

la dolce said...

owh...aq bru je tnye kak basyi psal artikel tu...and aq mnx k.basyi terangkan psal zina hati...artikel tu wt aq konpius erti zina hati..tengs farah~
a soft reminder for me~huhu

mazNi mAz said...

emm btOl tu,,.aQ powN da KonkOnfius,,..ish,,.seb bEk fara gTaw,,.haha,,.~~

lina asrar said...

alhamdulillah..hehe
sy pun takut jgk org konfius bile bc note tu..
sama2..

Sunday, 8 May 2011

couple bkn zina??



assalamualaikum semua..apa khabar iman antum??harapnya iman kita bertambah.

baru-baru ni sy ada terbaca satu note dkt facebook yg membahaskan ttg zina yg berkaitan dgn couple contohnya zina hati,tgn, kaki n mata. tajuknya couple bkn zina.Terima kasih kpd penulis atas perkongsian.

apa yg dibahaskan disitu couple bkn zina, mengngati seseorg itu bkn zina.

seperti hadith Nabi ini yg membicarakan ttg zina

MAKSUD ZINA HATI DAN ZINA KECIL YANG LAIN

Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:



(إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ). رواه البخارى (6/2438، رقم 6238)، ومسلم (4/2046، رقم 2657)، وأبو داود (2/246، رقم 2152)، والبيهقى فى شعب الإيمان (4/365، رقم 5428).

وفي رواية مسلم: (كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ).

Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Hadith riwayat Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428).

Dan dalam riwayat Imam Muslim: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Mata itu zinanya pandangan, telinga itu zinanya mendengar, lidah itu zinanya ucapan, tangan itu zina melakukan kekerasan, kaki itu zinanya langkah, dan hati itu mengharap dan berkeinginan, dan mengiyakannya kemaluan atau mendustakannya)

kesimpulannya zina hati ini bknnya setakat menginagti sesorang tetapi berkeinginan melakukan maksiat.

tapi apa yg sy nak katakan di sini, walaupun couple itu bkn zina tetapi ia perkara yg mendekatkan diri kepada zina.

sebagaiman firman Allah s.w.t dlm surah Al-Isra'

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan sesuatu jalan yang buruk.” (Al-Isra [17] : 32)

Ayat ini jelas menunjukkan yg Allah melarang kita mendekati zina.. ALLAH X firman jgn kamu berzina.

kerana melakukan perkara -perkara yg mendekati zina itulah yg membawa kpd zina.

lagi satu sy nak tambah di sini, walaupun mengingati atau rindu dkt seseorng itu bukan zina tetapi kita kena ingat yg Allah lg perlu utk diingati.

tak malu ke kita sbg hamba Allah asyik mengingati makhluknya bkn nya pencipta?
perbanyakkanlah berzikir..

sabda Rasulullah s.a.w:
"Allah berasa takjub kepada pemuda yang tiada baginya rindu yg cenderung kepada kebodohan". -riwayat Ahmad

jadi, fikir-fikirkanlah..sama-sama kita muhasabah diri kita..

3 comments:

la dolce said...

owh...aq bru je tnye kak basyi psal artikel tu...and aq mnx k.basyi terangkan psal zina hati...artikel tu wt aq konpius erti zina hati..tengs farah~
a soft reminder for me~huhu

mazNi mAz said...

emm btOl tu,,.aQ powN da KonkOnfius,,..ish,,.seb bEk fara gTaw,,.haha,,.~~

lina asrar said...

alhamdulillah..hehe
sy pun takut jgk org konfius bile bc note tu..
sama2..