Thursday, 31 March 2011

my beloved fren



assalamualaikum semua..hope korg semua diberi kesihatan oleh Allah s.w.t.
enty  ni sy buat utk appreciate my bes fren..

hari ni sy nak cite ttg kwn yg paling sy syg..hehe..kalo die bace ni mesti die terharu..
kwn sy ni name die Aqeelah bt amiruddin..
.
lps dpt result UPSR sy dpt twrn msuk SBPI Pekan..mule2 tu mmg happy sgt sbb dpt sbp pst dah lah sekngkg kera je dr rumah..tp takut coz x de pun schoolmate sy dpt same ngan sy..

ms hr pndftrn tu sy dtg ngan ayah sy je..mak skolah..tbe2 ayah sy borak ngan sorg mak cik..mak cik tu ada anak pompuan..tp nmpk cam smbong je..hehe..takut nak tegur..budak tu lah aqeelah nye..

spnjg orentasi tu sy just tau nm die je..x berkenaln pnjg lah..pst dah abes orentasi..masuk lah kelas..
hehe..tbe2 kitorg duk sbelah2..start tu rapat lah jugak..

die ni cerdik sgt..first pekse ms form 1 tu..die dpt no satu..rs cam segan je nak kwn ngan die..
tp ms form 1 tu ade konflik kejap..qee..sy x tau awk tau ke x..tp aila tau..hehe..kalo x tau lupekn je..

ms nak naik F2 tu kitorg dah janji nak dok sbelh..sape smpi skloh dulu cop tmpt..mcm bese qee lah smpi dulu..mlm fs tu kelas kitrg kene susun krusi kat dewan..ms nmpk qee kat dwn tu nmpk qee cam ttg sgt..asal qee ni??jengket kaki ke??ke pki high heel??tgk2 x pon..qee ni mmg dah tggi.. jauh gile beza ms fm one dulu..hehe...kitorg mkn rapat..stiap hr kongsi cite..paling best kalo esoknye nak balik..prep mlm tu msti kitorg gile2..qee kate die mmg jd gile kalo nak blk..hehe

ms nak msk F3..qee kol sy..die kata die x dpt nak pegi skolah ms fst day..die dtg lmbt ckit..ade prob.. qee awk ingat x ape prob awk tu??sy tulis kat cni ye..hehe..kalo sy tulis msti awk blk bunuh dr..hehe..die suruh sy jg tmpt..

tp ms smpi kat kelas tu..tmpt dpn sume dah ade org..tggl satu seat je dpn skali..pst sy takut nak dok sorg kat blkg..duduk lah dpn skli ngan aila..pst ms qee ni dtg x dpt dok sblh sy..kitorg dok jauh2..ms tu sedih sgt dah  x boleh tuka2 cite..nasib bek same kls lg..tp dah cam x rapat sgt..

naik F4..lglah..kelas lain2..x de sgt memori kitorg bersama..hehe..
qee..tau x..ms kite x rapat nie..sy rindu sgt2 kat awk..(qee..jgn terharu ye)..tp mmg betol pun..

ms F5..alhmdllah dpt sm kelas..tp sy dok ngan ckin (bes fren sy jgk)..awk dok ngan yani..tp better lah dah sama kls..tp kitorg punye frenship alhmdllah kekal smpi skrg wlaupu terpisah jau..die skrg amek dentist kat jordan..qee sy ade satu lg utk awk..
  
'duhai sahabat dgrkan lah..bicara hatiku ini..
meskipun jarak memisahkn  namun tiada nokhtah kasih..
biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yg trjalin..
teruskanlah perjuangan hingga ketitisan darah..terakhir..'

dah..ckit2 je ye..nnt dgr sndr...

korg sume doakan ye smoga frensip kitorg kekal smpi syurga...

qee...sarang hae..uhibbuki fillah..

Friday, 18 March 2011

Rasulullah..qudwah hasanah..



assalamualaikum semua..kaifa halukum?? hope antum semua diberi kesihatan 
oleh Allah s.w.t

hari ni sy nak sentuh ttg our qudwah..siapa lg kalau bukan rasul kita..
Muhammad s.a.w..

Antara dalil2 al-Quran yang menyatakan Rasulullah SAW sebagai suri teladan(Qudwah Hasanah):

Surah al-Ahzab,ayat 21:

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا (٢١

Tafsirnya:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "
Surah al-Qalam, ayat 4:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ۬ (٤)

"Sesungguhnya pada dirimu (wahai Muhammad) terdapat akhlak yang agung."

so...ape lg..same2 lah kita contohi our prophet ni.
.
 adakah kita mencintai Rasulullah seperi baginda mencintai kita??
sebelum nyawa baginda diambil..siapa yg baginda sebut??
ummati, ummati..ummatku
subhanallah..betapa kuatnya cinta baginda kpd kita..
mampukah kiat membalasnya..??

kalau kita tgk skrg ni ramai yg mengaku cintakan Rasulullah..
tp..adakah kita mengikuti sunnah2 nya??
cube sesekali kita bayangkan..bagaimana jika Rasulullah hadir ke zaman kita..
apakah perasaan baginda jika melihat akhlak kita??
same2lah kita muhasabah diri..

ayuh same2 kita perbanyakkan selawat ke atas baginda
sbg tanda cinta kita..mengikuti sunnahnya..
tanpa perjuangan baginda dan para sahabat
islam tdk akan smpai kpd kita..

"Rasulullah..dlm mengenanagmu..
kami susuli lembaran sirahmu..
pahit getir perjuanganmu..
membawa cahaya kebenaran.."

Rasulullah...kami mencintaimu..!!

 



Wednesday, 16 March 2011

Allah ghayatuna!!

Allah ghayatuna!!whats it mean??allah adalah tujuan kami or kita..
apakah tujuan kita hidup di bumi Allah ini??
mampukah kita untuk tetapkan hati kita setiap apa yg kita buat hny kerana Allah??
belajar ,kerja, solat, sume kerana Allah..
ape saje yg kita lakukan hnylah untuk mendapat keredhaan Allah..

marilah kita sama2 muhasabah diri..

"sesungguhnya solatku,ibadahku, hidup dan matiku hanya kerana Allah"

dlm sehari skurg2 nye lima kali kite berbaiah dgn Allah..
tp adakah kita menghayatinya??
atau sekadar cukup syarat??
tnyalah hati kita..

zaman skrg ni ramai org hidup dgn islam..tp hny segelintir yg 
hidup untuk islam..
apa maknanya??
ramai org skrg mengaku islam..tp berapa ramai sgt
yg perjuangkan islam?? berapa ramai yg mempertahankan hak Allah??
mengaku islam tetapi menolak hukum Allah..
di manakah kita??
hidup dgn islam or utk islam??

sama2 lah kita muhasabah..

hope coretan sy kali ini dpt mengingatkan kita siapa kita di bumi Allah ini..
man ana??
kita hnylah sbg hamba Allah ..


Tuesday, 15 March 2011

my first follower..

who is my first follower?? rase-rasenye sape??jeng jeng jeng..


she is....adibah bt joharee ladolce2709.blogspot.com..die ni kalo korg nak tau jiran sbelah bilik sy..
kitorg satu kelas kat our uni (apium).. first sy kenal die ms miggu haluan siswa..mule2 mcm takut nak kawan ngan die..cam pendiam je nampak..psst ..pendiam ke??hihi..
nak tau x incident ape yg wat kami rapat??
kalo x nak tau pon sy nak bitau jugak..hihi
pd satu malam..angin  bertiup kencang..pang!! bunyi pintu trtutup ditiup angin..
mlm yg dingin membuatkan sume muslimat masuk ke bilik masing2 krn ketakutan..
takut x?? 
mlm tu..akak bilik sy tido bilik kwn die..sy ni penakut nak tido sorg2..pst g lah bilik sblh..
tgk2 si dibah ni x tido lg..roomate die ~nasuha~ dah tido..sy pon ape lg.. 
"dbah..jom tido bilik sy."
"nasuha ni camne"
"ala..x pelah..die dah tido..mn die sedar"
"oklah..jom"
hehe..jahat x sy??takut punye pasal..start tu lah kitorg jd rapat..
hope our ukhwah abadan abada..uhibbuki..dbah.

ok lah..itu je a little bit about my first follower..

daaaa

assalamualiakum


the begining..

firstly..saya sampaikan salam penghormatan Islam, slam pghrmtn dr ALLAH, yg baik dan diberkahi wa hiya 
assalamualaikum warahmatulah wa barakatuh..

nape nama blog sy sebelum trlena??yelah..hope sblm trlena dptlah sy smpaikan amanat2 through dis blog..
its better late than never..

what i'm gonna write here??..oklah 4 the begining..i wanna write a little bit tazkirah..bolehkan?? balighu anni walau ayat.. =)
boleh ke x boleh.. sy tulis jugak..hihi

sy just nak smpaikan pesanan dr imam hasan al banna..its sound like this..
'wahai ikhwan, hendaklah kalian menjalin 
hubungan dengan al-quran setiap saat,
supaya kalian mampu mndapatkan ilmu
baru setiap kali berhubungan dgnnya.'

cube tny diri kite..
brape kali kite baca al quran sehari??
i don need ur answer..
harap kie same2 dpt menambahkn bacaan kite..

ok..i think thats all 4 my first entry..idea not coming out yet..

ok..syukran ala yaqrak..tq 4 reading..

Thursday, 31 March 2011

my beloved fren



assalamualaikum semua..hope korg semua diberi kesihatan oleh Allah s.w.t.
enty  ni sy buat utk appreciate my bes fren..

hari ni sy nak cite ttg kwn yg paling sy syg..hehe..kalo die bace ni mesti die terharu..
kwn sy ni name die Aqeelah bt amiruddin..
.
lps dpt result UPSR sy dpt twrn msuk SBPI Pekan..mule2 tu mmg happy sgt sbb dpt sbp pst dah lah sekngkg kera je dr rumah..tp takut coz x de pun schoolmate sy dpt same ngan sy..

ms hr pndftrn tu sy dtg ngan ayah sy je..mak skolah..tbe2 ayah sy borak ngan sorg mak cik..mak cik tu ada anak pompuan..tp nmpk cam smbong je..hehe..takut nak tegur..budak tu lah aqeelah nye..

spnjg orentasi tu sy just tau nm die je..x berkenaln pnjg lah..pst dah abes orentasi..masuk lah kelas..
hehe..tbe2 kitorg duk sbelah2..start tu rapat lah jugak..

die ni cerdik sgt..first pekse ms form 1 tu..die dpt no satu..rs cam segan je nak kwn ngan die..
tp ms form 1 tu ade konflik kejap..qee..sy x tau awk tau ke x..tp aila tau..hehe..kalo x tau lupekn je..

ms nak naik F2 tu kitorg dah janji nak dok sbelh..sape smpi skloh dulu cop tmpt..mcm bese qee lah smpi dulu..mlm fs tu kelas kitrg kene susun krusi kat dewan..ms nmpk qee kat dwn tu nmpk qee cam ttg sgt..asal qee ni??jengket kaki ke??ke pki high heel??tgk2 x pon..qee ni mmg dah tggi.. jauh gile beza ms fm one dulu..hehe...kitorg mkn rapat..stiap hr kongsi cite..paling best kalo esoknye nak balik..prep mlm tu msti kitorg gile2..qee kate die mmg jd gile kalo nak blk..hehe

ms nak msk F3..qee kol sy..die kata die x dpt nak pegi skolah ms fst day..die dtg lmbt ckit..ade prob.. qee awk ingat x ape prob awk tu??sy tulis kat cni ye..hehe..kalo sy tulis msti awk blk bunuh dr..hehe..die suruh sy jg tmpt..

tp ms smpi kat kelas tu..tmpt dpn sume dah ade org..tggl satu seat je dpn skali..pst sy takut nak dok sorg kat blkg..duduk lah dpn skli ngan aila..pst ms qee ni dtg x dpt dok sblh sy..kitorg dok jauh2..ms tu sedih sgt dah  x boleh tuka2 cite..nasib bek same kls lg..tp dah cam x rapat sgt..

naik F4..lglah..kelas lain2..x de sgt memori kitorg bersama..hehe..
qee..tau x..ms kite x rapat nie..sy rindu sgt2 kat awk..(qee..jgn terharu ye)..tp mmg betol pun..

ms F5..alhmdllah dpt sm kelas..tp sy dok ngan ckin (bes fren sy jgk)..awk dok ngan yani..tp better lah dah sama kls..tp kitorg punye frenship alhmdllah kekal smpi skrg wlaupu terpisah jau..die skrg amek dentist kat jordan..qee sy ade satu lg utk awk..
  
'duhai sahabat dgrkan lah..bicara hatiku ini..
meskipun jarak memisahkn  namun tiada nokhtah kasih..
biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yg trjalin..
teruskanlah perjuangan hingga ketitisan darah..terakhir..'

dah..ckit2 je ye..nnt dgr sndr...

korg sume doakan ye smoga frensip kitorg kekal smpi syurga...

qee...sarang hae..uhibbuki fillah..

Friday, 18 March 2011

Rasulullah..qudwah hasanah..



assalamualaikum semua..kaifa halukum?? hope antum semua diberi kesihatan 
oleh Allah s.w.t

hari ni sy nak sentuh ttg our qudwah..siapa lg kalau bukan rasul kita..
Muhammad s.a.w..

Antara dalil2 al-Quran yang menyatakan Rasulullah SAW sebagai suri teladan(Qudwah Hasanah):

Surah al-Ahzab,ayat 21:

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا (٢١

Tafsirnya:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "
Surah al-Qalam, ayat 4:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ۬ (٤)

"Sesungguhnya pada dirimu (wahai Muhammad) terdapat akhlak yang agung."

so...ape lg..same2 lah kita contohi our prophet ni.
.
 adakah kita mencintai Rasulullah seperi baginda mencintai kita??
sebelum nyawa baginda diambil..siapa yg baginda sebut??
ummati, ummati..ummatku
subhanallah..betapa kuatnya cinta baginda kpd kita..
mampukah kiat membalasnya..??

kalau kita tgk skrg ni ramai yg mengaku cintakan Rasulullah..
tp..adakah kita mengikuti sunnah2 nya??
cube sesekali kita bayangkan..bagaimana jika Rasulullah hadir ke zaman kita..
apakah perasaan baginda jika melihat akhlak kita??
same2lah kita muhasabah diri..

ayuh same2 kita perbanyakkan selawat ke atas baginda
sbg tanda cinta kita..mengikuti sunnahnya..
tanpa perjuangan baginda dan para sahabat
islam tdk akan smpai kpd kita..

"Rasulullah..dlm mengenanagmu..
kami susuli lembaran sirahmu..
pahit getir perjuanganmu..
membawa cahaya kebenaran.."

Rasulullah...kami mencintaimu..!!

 



Wednesday, 16 March 2011

Allah ghayatuna!!

Allah ghayatuna!!whats it mean??allah adalah tujuan kami or kita..
apakah tujuan kita hidup di bumi Allah ini??
mampukah kita untuk tetapkan hati kita setiap apa yg kita buat hny kerana Allah??
belajar ,kerja, solat, sume kerana Allah..
ape saje yg kita lakukan hnylah untuk mendapat keredhaan Allah..

marilah kita sama2 muhasabah diri..

"sesungguhnya solatku,ibadahku, hidup dan matiku hanya kerana Allah"

dlm sehari skurg2 nye lima kali kite berbaiah dgn Allah..
tp adakah kita menghayatinya??
atau sekadar cukup syarat??
tnyalah hati kita..

zaman skrg ni ramai org hidup dgn islam..tp hny segelintir yg 
hidup untuk islam..
apa maknanya??
ramai org skrg mengaku islam..tp berapa ramai sgt
yg perjuangkan islam?? berapa ramai yg mempertahankan hak Allah??
mengaku islam tetapi menolak hukum Allah..
di manakah kita??
hidup dgn islam or utk islam??

sama2 lah kita muhasabah..

hope coretan sy kali ini dpt mengingatkan kita siapa kita di bumi Allah ini..
man ana??
kita hnylah sbg hamba Allah ..


Tuesday, 15 March 2011

my first follower..

who is my first follower?? rase-rasenye sape??jeng jeng jeng..


she is....adibah bt joharee ladolce2709.blogspot.com..die ni kalo korg nak tau jiran sbelah bilik sy..
kitorg satu kelas kat our uni (apium).. first sy kenal die ms miggu haluan siswa..mule2 mcm takut nak kawan ngan die..cam pendiam je nampak..psst ..pendiam ke??hihi..
nak tau x incident ape yg wat kami rapat??
kalo x nak tau pon sy nak bitau jugak..hihi
pd satu malam..angin  bertiup kencang..pang!! bunyi pintu trtutup ditiup angin..
mlm yg dingin membuatkan sume muslimat masuk ke bilik masing2 krn ketakutan..
takut x?? 
mlm tu..akak bilik sy tido bilik kwn die..sy ni penakut nak tido sorg2..pst g lah bilik sblh..
tgk2 si dibah ni x tido lg..roomate die ~nasuha~ dah tido..sy pon ape lg.. 
"dbah..jom tido bilik sy."
"nasuha ni camne"
"ala..x pelah..die dah tido..mn die sedar"
"oklah..jom"
hehe..jahat x sy??takut punye pasal..start tu lah kitorg jd rapat..
hope our ukhwah abadan abada..uhibbuki..dbah.

ok lah..itu je a little bit about my first follower..

daaaa

assalamualiakum


the begining..

firstly..saya sampaikan salam penghormatan Islam, slam pghrmtn dr ALLAH, yg baik dan diberkahi wa hiya 
assalamualaikum warahmatulah wa barakatuh..

nape nama blog sy sebelum trlena??yelah..hope sblm trlena dptlah sy smpaikan amanat2 through dis blog..
its better late than never..

what i'm gonna write here??..oklah 4 the begining..i wanna write a little bit tazkirah..bolehkan?? balighu anni walau ayat.. =)
boleh ke x boleh.. sy tulis jugak..hihi

sy just nak smpaikan pesanan dr imam hasan al banna..its sound like this..
'wahai ikhwan, hendaklah kalian menjalin 
hubungan dengan al-quran setiap saat,
supaya kalian mampu mndapatkan ilmu
baru setiap kali berhubungan dgnnya.'

cube tny diri kite..
brape kali kite baca al quran sehari??
i don need ur answer..
harap kie same2 dpt menambahkn bacaan kite..

ok..i think thats all 4 my first entry..idea not coming out yet..

ok..syukran ala yaqrak..tq 4 reading..